Severní Korea: největší vězení na zemi

20.08.2013 17:57

Stalo se to na konci korejské války. Sever a jih korejského poloostrova bojovali v této válce o moc nad poloostrovem. Nakonec to ale skončilo příměřím mezi oběma částmi. Korejský poloostrov je tedy od té doby rozdělen na dvě části: kapitalistickou, demokratickou a svobodnou jižní koreu a komunistický sever. 

Pchjongjang s náměstím Kim Ir-sena a věží čučche  < hlavní město pchjongjang

V této zemi se armáda s lidmi nemaže. Existují zde krutá vězení i koncentrační tábory. Na denním pořádku tu jsou veřejné popravy i mučení. Uctívá se ze vůdce země Kim čong-un. Je tu nejpočetnější armáda na světě.

Socha Kim Čong-ila (vpravo) v Pchjongjangu v „nové“ bronzové bundě< ohromné památníky dvou minulých vůdců kldr

Při pohřbu Kim čong-ila (vpravo) museli lidé povinně brečet a vyjadřovat lítost. Pokud někdo tak neučinil, šel do vězení. V zemi nejen že nefunguje internet a je tu jen omezený telefon, ale ještě se tu velmi hrubým způsobem porušují i základní lidská práva.

Severokorejská vojenská letadla nad věží čučche v Pchjongjangu < věž čučche v pchjongjangu

Například nikdo nesmí vycestovat za hranice. přitom existuje mnoho uprchlíků. o překvapivém rozhodnutí je tento článek > Kim slibuje uprchlíkům za návrat do kldr odměnu. Opravdu?

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence  < socha dělníka, rolníka a představitele inteligence před věží čučche.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il < otec současného vůdce a bývalý vůdce země Kim čong il.

Hranici s jižním sousedem tvoří takzvaná demarkační linie. Ta byla vytvořena po podepsání příměří na konci korejské války a nikdo z obyčejných lidí ji nesmí přejít. Je to nejstřeženější hranice na světě. Původně vedla podél 38. rovnoběžky.

o kim čong-unovi se více dočtete zde > Profil ''velkého vůdce'' nebo ''zbabělého diktátora''? To je Kim čong un

čtěte také:

Sněmovna rozpuštěna, Pro rozpuštění hlasovalo 140 poslanců.